Bing Crosby fehér karácsonya

 • Ezt az ünnepi nosztalgiát festő 8 soros dalt Irving Berlin írta az 1942-es filmhez Üdülő , ahol Bing Crosby énekli a napsütéses Kaliforniában rekedt New York -i szemszögéből karácsony alatt. A filmben a dal ezzel a verssel kezdődik:

  Süt a nap, zöld a fű
  A narancs és a pálmafák lengedeznek
  Ilyen nap még nem volt
  Beverly Hills, LA
  De december 24 -e van
  És vágyom arra, hogy fent legyek északon


  Crosby 1942. május 29 -én - néhány hónappal a film mozikba kerülése előtt - a Kim Darby Singers és a John Scott Trotter Orchestra együttesével rögzítette a dal verzióját kislemeznek. A Bing lemez producere, Jack Kapp tanácsára ezt az eredeti első verset kimetszették, mivel a film kontextusán kívül semmi értelme nem volt. Most kezdve az ismerős, „Fehér karácsonyról álmodom” című dallal, nagy sikert aratott, októberben a Billboard -listán az első helyre került (mérve az eladásokat), és 11 hétig maradt az első helyen. 1943 első két hetében.

  Irving Berlin írt egy másik ünnepi dalt, amelyet Crosby is énekelt a filmben: 'Kezdjük jól az új évet.' Ez a „White Christmas” kislemez B-oldalaként jelent meg.
 • A dal minden karácsonykor újjáéledt az karácsonykor, miután 1942 -ben először megjelent. Abban az évben Amerikában az első helyre került, és 1945 -ben és 1947 -ben ismét elérte a csúcsot. Hirdetőtábla a listákat minden évben 1963 -ig, amikor végül leesett a Hot 100 -ról.

  A dal egy egész generációra szóló értékesítő, ez a dal minden idők legkelendőbb karácsonyi dala, és valószínűleg minden idők legnagyobb példányszámban eladott kislemeze. Az 1940 -es és 1950 -es évek értékesítési adatai durva becslések, különösen a világméretű számok, így nem lehet biztosan tudni, de a Guinness -rekordok szerint a „fehér karácsony” az első helyen van, 50 millió eladva (szép kerek számot választottak), messze megelőzi a becsült 33 milliót, amelyet Elton John 1997 -es Diana hercegnőnek adott tisztelgése, a „Candle In The Wind '97” címmel 33 millióra becsült. Az egyetlen másik dal, amelyet ebben a vitában néha említenek, Bill Haley Rock Around The Clock című dala.
 • Bing 1947. március 19-én újra rögzítette a dalt, ismét a John Scott Trotter Orchestra-val, mert az eredeti mesterek minden nyomástól elhasználódtak. Ezt a változatot hallják manapság leggyakrabban.
 • Az eredeti Drifters, Clyde McPhatterrel, énekesként 1953 novemberében rögzítette doo-wop verzióját. 1954-ben a 2. helyet szerezte meg az R&B slágerlistákon, 1955-ben pedig a poplistákat. Bill Pinkney volt, aki a csoport korai tagja volt.

  A Drifters verzió kétszer is felkerült a Hot 100 -ba (a táblázatot 1958 -ban vezették be) a Crosby verziója mellett: 1960 -ban (Bing #26, Drifters #96) és 1962 -ben (Bing #38, Drifters, #88).
  Jeff - Boston, MA
 • 1954 -re ez a dal az ünnepek kedvence volt, és abban az évben a Paramount Pictures kiadott egy filmet, melynek címe fehér karácsony hogy kössön vele. Crosby Danny Kaye -vel együtt szerepelt a filmben, és természetesen előadta híres dalát.
 • Ezzel elnyerte az Oscar -díjat 1942 legjobb daláért.
 • Mark Steyn szerint Egy dal a szezonra , Berlin 1942. január 8 -án kezdte el ezt írni. A dalszerző azon a hétfő reggelen sietett, és kiabált zenei titkárának, Helmy Kresának: - Fogja meg a tollat, és vegye le ezt a dalt. Ez a legjobb dal, amit valaha írtam. A pokolba, ez a legjobb dal, amit valaha írt.

  Steyn megjegyzi, hogy a „fehér karácsony” tartós népszerűségének nagy részét a második világháborúnak köszönheti, különösen a Pearl Harbor elleni támadásnak, amely az Egyesült Államok részvételéhez vezetett, mert a dal jelentős jelentőséggel bírt Hollywood határain kívül: „Ha Amerika belépne az európai háborúba 1939-ben a „Fehér karácsony” lehet, hogy csak egy siker-rekord volt egy olyan filmből. Ehelyett 1942 volt az amerikai katona első karácsonya távol, a Csendes -óceánon, a dicsőséges, napsütéses égbolt alatt, amely csak még távolabbinak tűnt. ”
 • A karácsony fájdalmas időszak volt Irving Berlin és második felesége, Ellin Mackay számára, akik 1928 -ban, kora karácsony reggelén holtan találták kisfiukat a babakocsiban. Bár zsidó volt, Berlin úgy nőtt fel, hogy ünnepelte az ünnepet, és lesétált szomszédja házához. élvezze az ünnepeket. Lánya, Mary Ellin ezt mondta Mark Steynnek: „Apám hitt a világi amerikai karácsonyban. Ezzel kapcsolatban sok vita folyik arról, hogy kell -e a Jézus Krisztus születésének keresztény ünnepén kívül egy általános ünnepi ünnepség, amelyhez bárki csatlakozhat.
 • Elvis Presley 1957 -ben rögzítette ezt a dalt, más ünnepi szabványokkal együtt Elvis karácsonyi albuma . A legtöbb dalszerző álmodik arról, hogy Elvis rögzítse a dalait, de Irving Berlin a király borítója ellen szólalt fel, és ezt „dédelgetett karácsonyi színvonalának profán paródiájának” nevezte, és azt állította, hogy munkatársait elrendelték, hogy hívják fel a rádióállomásokat, és kérjék meg, hogy ne játsszák le. . Valószínű, hogy Berlin egyszerűen csak dobolni kezdett a nyilvánossággal a dalához, mivel az Elvis verzióban semmi sértő nem volt, a The Drifters pedig már készített egy R&B verziót.

  Elvis karácsonyi dalokat énekelve néhány embert rossz irányba dörzsölt, de a viták nagy része előkerült, segítve Elvis karácsonyi albuma maradjon az első helyen az elképesztő öt héten keresztül 1957 végén és 1958 elején. A legjobb reklámmutatvány az lehetett, amelyet a Portland, Oregon KEX rádióállomás húzott le, és nem volt hajlandó lejátszani a dalt, és vitát váltott ki a hallgatók körében arról, hogy Presley karácsonyi teljesítményének érdemei. A lemezlovasuk, Al Priddy vasárnap játszotta a dalt, másnap pedig „kirúgták”, országos híreket közölve - Priddy még távozása előtt lejátszotta az égetés telefonhívását. Az állomás tovább játszotta az esetet, és két héttel később visszahozta Priddyt, azt állítva, hogy a hallgatók elsöprő támogatása miatt úgy döntöttek, hogy visszahozzák.
 • Ez a dal megkülönbözteti az amerikai részvétel végét a vietnami háborúban. 1975. április 29 -én, amikor az észak -vietnamiak körbevették Saigont, evakuációs tervet léptettek életbe, hogy a maradék amerikaiakat biztonságba hozzák. Az övék jelzés az evakuálásra az amerikai rádiószolgálat közleménye szerint a hőmérséklet Saigonban „105 fok és emelkedik”, majd Bing Crosby „Fehér karácsonya” című művét játsszák. Ez volt a jelzés az őrült rohanáshoz 14 evakuálási pontra, ahol helikopterek vártak.

  A dalt azért választották, mert kiemelkedett - nem volt esély arra, hogy áprilisban lejátsszák, hacsak nincs valami baj. Ráadásul mindenki tudta.
 • Phil Spector ezt tette 1963 -as karácsonyi albumának első számaként Karácsonyi ajándék neked Phil Spector , amelyet sajnos 1963. november 22 -én - John F. Kennedy meggyilkolásának napján - adtak ki. Spector ezt Darlene Love -t énekelte, és számos kedvenc Los Angeles -i zenészét használta fel az albumon, köztük egy akkor még ismeretlen Cher -t. Az ülések köztudottan nehézek voltak, Cher elmagyarázta: „Philip egyszerűen megőrült a karácsonyi album miatt. Csak nem hagytuk el a stúdiót. Úgy értem, hazamentél zuhanyozni, visszajöttél. Hat hétig nem mentünk haza, csak ott voltunk. Nemrég töltöttem be a 17 -et, és azon gondolkozom, hogy hogy csinálják ezt az idős emberek? Meghalok, alig bírom kihúzni magam az ágyból. Hogy csinálják ezek az öregek?
 • Sok népszerű előadó rögzítette ezt a dalt, de 1963 óta csak Michael Bolton szerepel a listán az USA -ban. 1992 -es előadásában a 73. helyet szerezte meg.
 • Andy Williams kiadta ezt a dalt legelső karácsonyi albumán (összesen nyolc volt), Andy Williams karácsonyi albuma 1963 -ban, amely bemutatta saját maradandó ünnepi klasszikusát is, 'Ez az év legcsodálatosabb ideje'. Az ő verziója a „White Christmas” is az első számú eladott karácsonyi kislemez lett abban az évben.
 • Irving Berlin a forgatáson találta ki a „White Christmas” dallamát Cilinder , 1935 -ben készült musical, Fred Astaire és Ginger Rogers főszereplésével. Berlin elküldte a dalt Mark Sandrich rendezőnek egy jövőbeli Astaire-Rogers-filmhez, de Sandrich elutasította. De Astaire szerette a dalt, ami végül az övé lett Üdülő kosztüm Bing Crosby. (Mellesleg Sandrich is rendezett Üdülő .)
 • Lady Gaga jazzes verziót vett fel 2011 -re Nagyon Gaga ünnep EP. Véleménye egy eredeti verset tartalmaz, amelyben viccelődik: 'Rendben, azt hiszem, még nem túl fehér odakint.'
 • Ez a dal számos vokális stílusban készült, de hangszeresen nincs sok mozgástere. Jim Brickman, a zongora zeneszerzője, aki sokféle karácsonyi dalt ad elő, elmagyarázza: „A„ fehér karácsony ”nagyon nehéz megcsinálni, mert nagyon sok mozgás van az akkordokban. Amikor rövid idő alatt ennyi akkordváltás történik, nincs sok lehetőség arra, hogy ezt vegyük, és bármi mást tegyünk vele, mint amilyenek. ”
 • A Üdülő filmben, amelyben ez a dal először megjelent, Irving Berlinnek minden ünnephez egy -egy dalt kellett írnia, hogy a szórakoztatók felléphessenek a Holiday Innben. A Bing és Marjorie Reynolds által elénekelt „Légy óvatos, ez a szívem” című Valentin -napi dallam várhatóan a nagy siker lesz, nem a „White Christmas”. Bár nem érte el a „fehér karácsony” magasságát, szerény siker volt Frank Sinatra számára, aki 1942 -ben a 13. helyre vitte.

  A Holiday Inn szállodalánc a filmről vette a nevét - csak egy évtizeddel később alapították. Sam Phillips a Sun Records -tól jóval azután vált a lánc korai befektetőjévé, hogy 1954 -ben eladta Elvis Presley szerződését az RCA -nak.
 • A Drifters verzióját 1990 -ben mutatták be Otthon egyedül hanganyag. A filmben Kevin szájjal szinkronizál a dallammal, mielőtt felveszi apja borotválkozását.
 • Otis Redding felvett egy lelkes előadást, amelyet Booker T. és az MG -k támogattak, és amelyet 1968 -ban, egy évvel a halála után adtak ki. Ez a verzió szerepelt a 2003 -as filmben Igazából szerelem .


Érdekes Cikkek